0

Timișoara se va transforma în Sibiu, dar nu într-un sens bun

Sibiu înainte de titlul de Capitală Culturală Europeană a fost destul de sec. Mic, cenușiu și fără caracter. Apoi au început schimbările: s-au asfaltat străzi, s-au izolat blocurile și au scăpat de aerul ăla cenușiu și ceaușist, s-a amenajat o pietonală corespunzătoare, s-au restaurat clădirile care erau în paragină (sigur, nu toate, încă sunt probleme pe alocuri), s-au introdus festivaluri, concerte, teatru, cultură cât cuprinde, au apărut turiștii și nah, a început să devină relevant și frumos. 

Cum era evident, sibienii au început să se simtă bine și, mai ales, mândri. Și eu eram mândră, pentru că în perioada respectivă chiar era ceva unic la nivel național. Apoi, de-a lungul anilor, tot mai multe orașe din țară au început să se ridice la standarde europene și să aplice relativ aceleași măsuri. În cazul meu, mândria asta s-a stins și a început să fie înlocuită cu sentimentul de „meh”, pentru că am început să ies din oraș și am realizat că Sibiul nu mai este unic. Sigur, poate la nivel cultural încă e pe treaba lui, dar la capitolul aspect și alte activități care nu implică teatru, e banal. Dar ăsta nu e un lucru rău, e chiar bine că a influențat celelalte orașe să-și depășească condiția.

Cei mai mulți sibieni nu vor recunoaște chestia asta, nu vor putea să accepte că Sibiul nu mai e cel mai tare din parcare. Se vor mângâia pe sfârcuri de fiecare dată când vor avea ocazia să vorbească de oraș și vor arunca cu căcat spre oricine are tupeul să semnaleze niște probleme reale.
● Încă sunt străzi neasfaltate – taci în pula mea, că Sibiul e frumos și nu mai are gropi.
● Nu există un mall de doamne-ajută – marș la Dubai dacă vrei mall, aici e cultură – nu fițe, e pentru intelectuali, nu pentru pițipoance de București.
● Există un singur cinematograf mic – să te duci la teatru, în pizda mă-tii de needucat, nu la filme. Numai fraerii merg la filme.
● Nu ai ce face seara, nu există viață de noapte – cum n-ai ce face, te plimbi pe centru, că de-aia are pietonala aia așa drăguță. A, vrei club? Sugi pula de cocalar needucat, marș la Dubai.

E ok să fii mândru, atitudinea asta a și ajutat mult orașul, pentru că a fost un fel de reclamă gratuită și sinceră. Dar chestia asta a degenerat într-o extremă. În momentul de față, sibienii sunt super agresivi și absurzi. Ești mai în siguranța dacă înjuri un sibian de mamă, decât dacă-i spui că orașul lui suge. Dacă ești și vâlcean din greșeală, probabil că o să te strângă de gât. 

Acum gândește-te cât de mândră este Timișoara by default. Fruncea țării, aici a pornit revoluția, primul oraș cu electricitate și alea alea. Timișorenii sunt deja super încântați de orașul lor, fără să primească nici un burst de cultură. E plin facebook-ul de glumițe și miștouri ieftine, iar bănățenii fac deja spume la gură. E doar începutul. Următoarea revoluție va începe tot în Timișoara, în 2021, când un tânăr beat se va pișa pe pietonala din Timișoara și va spune „’tu-vă rasa-n cur de olteni”.

Photo via Flikr, Dorin Paslaru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *