0

Ţara arde, baba fumează

Până astăzi, credeam că s-a spus tot ce era de spus legat de legea anti-fumat. Culmea, generaţia cu ţigarea după ureche n-a terminat. Ba mai mult, a lătrat pe ultima sută de metri mai mult decât a făcut-o atunci când s-a adoptat oficial legea. Am ajuns la o concluzie de care ar trebui să vă fie ruşine, ofensaţilor. O spun în calitate de fumător pe care-l doare-n cur că nu mai poate fuma în spaţii închise.

Hai să vorbim puţin în clişee, ca ştiu că vă plac generalităţile ăstea banale. Avem ţigarea, un căcat mic care dă dependeţă, miroase urât şi îţi fute sănătatea. Este un viciu legal, costisitor şi disponibil pentru toată lumea. Totuşi, contrar celor care spun că e alegerea lor să-l practice, este un obicei care deranjează pe cei din jur, un obicei care afectează o întreagă clientelă, plus, după caz, nişte artişti care au ceva spectacol în local. Nu vorbesc aici de mame isterice care se plâng că nu pot ieşi cu odraslele prin crâşme, părerea lor nu contează. Ai ales să faci copil, deci viaţa ta se schimbă şi trebuie să fii dispus să renunţi la nişte activităţi. Nu-ţi convine, nu faci plod. Ţigarea aia din baruri ar trebui să fie ultima ta problemă, nu motiv de a duce bătălii pe internet.

Eu, de exemplu, încerc să nu deranjez oameni cu ţigarea mea împuţită. Pe stradă, aleg să mă retrag într-un loc din care să nu fiu nevoită să pufăi în nasul trecătorilor. Tocmai de-asta mi se pare ipocrit din partea mea să mă revolt pe această lege.

Legea e absurdă din cauza noastră

Da, e drept că avem cea mai aspră lege posibilă. Definiţia spaţiului public închis poate fi înterpretată în aşa fel, încât nici pe o terasa să nu ai voie cu ţigări. Pe scurt, spaţiul public închis este orice spaţiu public delimitat de un acoperiş şi cel puţin doi pereţi. Nah, pereţii respectivi pot fi din absolut orice material şi e irelevant caracterul temporar sau permanent. Adică nişte tufe de flori şi o umbrelă pot încadra o terasă ca spaţiu public închis.

Înainte de legea asta, am avut una care, poate, într-o ţară mai civilizată ar fi funcţionat. Ştii tu, barurile de o anumită suprafaţă erau obligate să ofere spaţiu atât pentru fumători, cât şi pentru nefumători. Restul puteau opta pentru specificul localului. Nah, ştii ce au făcut cei mai mulţi patroni, nu? Au lăsat două-trei mese într-un colţ pentru nefumători, fără să le delimiteze cu nimic. Era aşa, să fie, cât să funcţioneze în temeiul legii.

Pe lângă asta, sunt foarte puţine baruri care au un sistem de aerisit bine pus la punct sau măcar funcţional. Sunt, aşa, nişte guri în perete, de ochii lumii sau un gemuleţ deschis care nu face faţă la un puhoi de oameni care fumează simultan. Gândeşte-te, dacă te pui pe băute, într-o seară arzi garantat un pachet de ţigări. Tu şi restul clientelei. E normal ca toţi nefumătorii să se revolte, pentru că vorbim de spaţii închise cu o aerisire proastă spre deloc. Tind să cred că dacă toate localurile investeau calumea într-o instalaţie potrivită capacităţii lor, în momentul de faţă legea era mai tolerabilă.

În mod evident, şi eu aş fi preferat să existe o cale de mijloc, dar, având în vedere că nu s-a putut ţine cont de o lege care era făcută în acest scop, pot să înţeleg de s-a optat pentru cea mai absurdă soluţie.

Faptul că, dintre toate legile de căcat din ţară, tu te revolţi fix pe asta cu fumatul spune multe despre noi, ca şi naţie

România nu e un paradis în care totul a mers roz şi a mai rămas o singură problemă de corectat. Adică asta cu fumatul. Avem pensii de căcat, salarii de căcat, un preşedinte diletant, cioturi de autostrăzi, politicieni nebuni şi corupţi, avem brânză cu căcat şi bebeluşi cu E.coli, avem probleme în orice intituţie, dar dreptul de a fuma unde vrea muşchiul nostru este cea mai mare problemă dintre toate.

Nu-ţi dai seama că arătăm ca un episod dintr-o satiră proastă? Adică serios, cu ce îţi poate afecta în asemenea hal faptul că trebuie să-ţi mişti fizicul afară ca să fumezi un căcat de ţigară. Nici măcar nu ai parte de sevraj în adevăratul sens al cuvântului. Ai fost nevoit să te deplasezi pe distanţe mari, unde nu puteai fuma până la destinaţie, ai avut joburi în care aveai o singură pauză în care să poţi fuma, ai fost în vizită la persoane care nu fumau şi nu ai mai murit. Mai pui şi o crâşmă pe listă, gata, sensul vieţii s-a terminat.

Chestia asta spune multe despre noi. Suntem o adunătură de ignoranţi care tratează superficial chestii cu adevărat importante, dar care se leagă de o chichiţă. Fumatul e o chichiţă irelevantă şi nu merită nici un pic de efort, mai ales într-o ţară în care totul e futut. Ai să zici că hei, păi dacă totul merge prost, măcar să ne lase în pace să fumăm unde vrem. Da, exact, pentru că aşa se rezolvă o problemă. Luăm totul ca atare, dar ne legăm de fumat, de parcă ţigarea aia e ceva stimulent care te face să uiţi de necazuri.

Dar hei, am şi eu o metodă genială de a te lăsa de ţigări!

Cred cu tărie că asta este cea mai bună metodă. Allen Carr şi alţi experţi sunt doar nişte amatori. Ai nevoie de tupeu căcălău şi şansa de succes creşte cu cât eşti mai zgârcit.

Deci, spre sfârşitul lunii, când eşti prăpădit şi numeri zilele până la salariu, îţi cumperi un pachet de ţigări. Oricum îl cumperi, dar să zicem că îl iei din ultimii bani. Te duci, frumos, într-o gara, staţie de metrou sau ceva super populat de homeleşi, cerşetori şi ţigani. Şi îţi aprinzi o ţigare, două, trei, câte or fi nevoie, egal. Bucură-te de ele ca şi cum ar fi ultimele, pentru  că ar trebui să fie ultimele. Aşteaptă să vină un personaj de-ăsta dubios la tine. O să vină, crede-mă. În mod evident, îţi va cere şi o pipă. Ăsta e momentul! Scoţi pachetul de ţigări şi îl oferi pe tot. Da, pe tot. Gata, te-ai lăsat de fumat.

Acum, gândeşte-te că nu mai ai bani, pentru că ai fost idiot şi ţi-ai dat ultimii mărunţi pe un pachet pe care-l sudează cu poftă un dubios. L-ai dat cu scopul de a te lăsa. Nah, dacă tu te strofoci să faci rost de bani ca să-ţi iei alt pachet, atunci o să fii, oficial, cel mai dobitoc om posibil. Gândeşte-te că ai dat un pachet aproape plin unui boschetar, ultimii tăi bănuţi sunt în plămânii ăluia. Dacă o să-ţi iei, totuşi, încă un pachet, înseamnă că ai făcut o donaţie pentru nimic şi eşti doar un fraier care a citit pe net că te laşi de fumat dacă donezi ţigări la toţi ciudaţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *