0

De ce loteria bonurilor fiscale este o glumă proastă

Anul trecut s-a introdus această loterie, pentru combaterea evaziunii fiscale. Adică să-i ambiționeze pe români să ceară bonul. Bun. Îți amintești că anul trecut erai, poate, foarte entuziasmat de această inițiativă, pentru că, în fond, nu trebuia să te complici pentru a participa. Heh, cu ce mă încurcă pe mine dacă păstrez câteva fițuici timp de o lună? Da, corect, numai că inițiativa asta este incredibil de prost gândită și nu prea ajută cu mai nimic problema asta cu evaziunea fiscală.

Pe scurt, se pune la bătaie un premiu de un milion de lei care se împarte la toți cei care au un bon câștigător. Bonul respectiv trebuie să aibă două numere, adică unul cuprins între 1 și 999 (suma câștigătoare) și unul cuprins între 1 și ultima zi din luna respectivă (adică data câștigătoare). Între timp, s-a modificat procedura și, astfel, premiul se împarte la maxim 100 de persoane. Chestia asta s-a modificat, probabil, după ce primul bon câștigător a fost de 6 lei. Au fost atât de multe bonuri valide atunci, încât suma câștigată nu merita să te deplasezi până la ANAF, ca să-ți fuți nervii cu toate tantile alea ciufute de la ghișee.

Se bucură de premiu oricine, numai săracii nu

Astea sunt toate sumele declarate câștigătoare, din Aprilie 2015 până acum: 6 lei, 135 lei, 509 lei, 408 lei, 364 lei, 320 lei, 274 lei 772 lei, 538 lei, 142 lei, 312 lei, 293 lei, 615 lei și 934 lei pentru extragerea specială de Paște.

De cele mai multe ori, aceste sume reprezintă pensia totală pe care mulți români o primesc lunar. Sau cel mult jumătate din ea. În mod evident, nici unul nu o să-și cheltuie aproape toată pensia aia de căcat pe un singur tun de cumpărături, nu? Cei care își permit să adune un coș de cumpărături în valoare de trei-patru sute de lei sunt, de regulă, oamenii care au cea mai puțină nevoie de premiul respectiv. Știi tu, oameni care nu se târăsc de pe o zi pe alta cu minimul pe economie. Sau cu o pensie.
Lumea și-a pierdut interesul destul de repede. S-au agitat toți în momentul în care s-a anunțat bonul ăla de șase lei, pentru că totul părea accesibil. Ai fi zis că într-adevăr ai o mică șansă să ciupești un premiu și probabil asta a fost și ideea. Adică să-ți serveasc o sumă infimă, ca să creadă plebea că are rost să adune bonurile de la pungi de semințe și bere la pet. Am văzut chiar și oameni ai străzii pescuind bonuri din coșurile de gunoi amplasate în fața magazinelor, dar au renunțat destul de repede. Băieți deștepți. Acum îți poți da singur seama ce fel de oameni tânjesc după un premiu în bani, oricât de mic ar fi el. Însă, cei care au bani au mai multe șanse să câștige, pentru că cu cât este suma mai mare, cu atât cresc șansele ca numărul bonurilor valide să scadă. E logic și trist în același timp.

Bonurile mari nu ajută la combaterea evaziunii fiscale

Acum ai să zici că lumea mai cumpără și alte chestii în afară de mâncare, țigări și alcool. Absolut. Și aici ne referim la sumele alea dubioase, de peste 500 de lei. Gen ultima extragere care s-a vrut a fi ceva special, în spiritul sărbătorilor. A fost al naibii de specială, doar s-a extras cel mai scump bon câștigător de până acum, adică 934 de lei.
Genul ăsta de bonuri se duc în general pe electrocasnice, produse IT sau chiar și țoale. Sau mă rog, în orice caz, se duc fix pe produsele care te condiționează să păstrezi bonul ăla, cu sau fără loterie. Știi tu, produse care vin cu o garanție care este valabilă doar alături de bonul fiscal. Deci, faptul că bonurile câștigătoare pot ajunge până la 999 de lei este o prostie incredibilă, pentru că evaziunea fiscală poate să prospere liniștită.

Din punctul meu de vedere, un cuantum ideal ar fi de maxim 400 de lei, dacă tot pretinzi că vrei să lupți cu evaziunea vieții. Nimeni nu cumpără haleală de 900 de lei dintr-o dată, oricât de tare i-ar da banii afară din casă. Este o inițiativă gândită prost, sub un pretext greșit. O fi ea bine intenționată, dar nu-și are rostul în forma sa actuală. În fond, chiar nu are nimeni de câștigat. Evaziunea rămâne evaziune și săracii rămân săraci, cu buza umflată și ofticați pe cei care au bani ca să facă bani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *