1

A mai rămas o săptămână în care notele de 10 de la bac sunt un subiect

E momentul ăla al anului în care presa se scaldă în povești siropoase despre elevii care au luat bacul cu 10. Aceleași titluri despre mințile luminate cu care ar trebui să ne mândrim, deși nota aia nu te va ajuta absolut deloc în viață. E un examen pe care trebuie să-l iei, pentru că asta vrea societatea de la tine, să demonstrezi că nu ești cretin. Nu dă nimeni doi bani pe cunoștințele pe care le-ai adunat în liceu, pentru că știe toată lume că o să le uiți în maxim un an.

E o probă care te pregătește pentru următoarele șuturi din viață, o probă care demonstrează că poți face ceea ce vrea omul de la tine. Nota cu care-l iei are relevanță pentru un timp scurt, adică până se plictisește presa să tot mulgă același subiect. Maxim două săptămâni, apoi o să uite toată lumea că ai luat 10, inclusiv neamurile care te-au exasperat cu telefoane, iar tu vei realiza că iți poți băga zecele în ochi, că nu te ajută cu nimic în viață.

Mai nou a apărut un nou tip de abordare al elevilor de 10. Sigur, încă persistă poveștile cu copii care provin din mediul rural, drame, condiții de rahat și alte chestii care au fost învinse de puii de geniu din România. Acum sunt băgați la înaintare elevii care, deși au promovat cu 10, aleg să-și continue studiile aici. Se pune la cap o poveste despre valorile românești, ceva patriotism și planuri mărețe prin care un elev vrea să salveze România cu mai multe note de 10. Asta-i rețeta succesului, un mix perfect de românisme prin care să vinzi o poveste banală, pentru că plebea care și-a ratat viața se va simți mai bine știind că până și ăi’ mai deștepți elevi rămân să sufere aici.

Oamenii se bucură la modul sincer de succesul lor, mai ales dacă aleg să studieze aici, pentru că sunt convinși că niște tineri intelectuali pot aduce schimbarea în țara asta. Nu de alta, dar generația actuală este mereu de vină, poate următorii vor fi mai deștepți, vor pune osul la treabă și nu vor pierde vremea la proteste, marșuri și alte activități care nu implică muncă.

Ah, da, mai e și atitudinea că este datoria lor să rămână dracului aici, pentru că statul investește în ei. Oameni care nu pricep că învățământul nu este gratuit, pentru că nu înțeleg de ce plătesc taxe și accize. Dar era de așteptat, pentru că și Academia Română bătea câmpii acum câteva luni, cu o soluție totalitară prin care să-i oblige pe studenți să lucreze în țară pe o durată cel puțin egală cu durata studiilor universitare.

Dar hai să trecem peste detaliile astea. Bravo, elevi de 10!

One Comment

  1. Intr-o tara cu atatia analfabeti functionali orice nota de 10 da impresia ca cineva l-a apucat pe Dzeu de picior.

    0

    0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *