0

Votul turcilor din diaspora a fost trist, dar firesc

Nu o să discut referendumul din Turcia, nu neaparat pentru că mă depășește subiectul, ci pentru că e plin internetul de analize și păreri despre toată situația de acolo. Dacă nu ești Ponta, ai cam înțeles că referendumul ăla a fost o mizerie. O bună parte din opoziție a fost închisă, presa face propagandă pentru Erdogan, se vorbește de alegeri fraudate și așa mai departe. În contextul ăsta, părerea ciumpalacului de mai sus nu contează. Erdogan este idealul lui în viață, un vis umed la care a aspirat toată viața lui. Pentru noi rămâne un scenariu pe lângă care am trecut la mustață.

Spre surprinderea multora, turcii eșuați prin alte țări europene l-au susținut pe Erdogan. Germania, Franța, Suedia și Austria, de exemplu, au avut o majoritate copleșitoare de „da”. Primul impuls e să zici că sunt egoiști, pentru că stau la căldură, în țări dezvoltate în care nu predomină cenzura și votează pentru niște schimbări care nu-i afectează.

Fix la chestia asta am vrut să contribui cu un punct de vedere. Mulți au o imagine greșită despre turcii din diaspora. Nu sunt niște oameni care au fugit din țară, pentru că aveau o problemă cu regimul respectiv. Nici vorbă. Bănuiam oricum chestia asta din puținele mele vizite prin Europa, însă foarte mulți care au și interacționat cu ei mi-au confirmat gândurile. De exemplu, îmi povestește maică-mea destul de des despre turcii din Germania și despre stilul lor de viață. Cei mai mulți trăiesc izolați în niște cartiere rupte total de civilizație. Nu au nicio treabă cu cultura țării, nu cunosc limba și refuză să se integreze. Umblă mereu în grup, sunt antisociali, resping educația sau orie tentativă a statului de a-i integra și nu-și doresc să-și depășească condiția.

Mă rog, astea sunt cele mai accesibile detalii la care am avut acces, povești care mi-au confirmat o imagine pe care am interpretat-o în același mod. Probabil că, prin naționalismul lor cronic, sunt ferm convinși că Erdogan va fi un sultan care le va îndeplini fanteziile cu noul imperiu otoman. Genul ăsta de indivizi au plecat din Turcia fix degeaba, pentru că generații întregi au reșit să-și ducă viața ignorând complet societatea și cultura din jurul lor. Bineînțeles, nu toți turcii din Europa trăiesc după aceleași principii, dar chestia e că mulți din cei care au ales să se integreze în sociate sunt deja oameni care și-au luat cetățenia țării în care locuiesc, deci votul lor nu mai există.

De-aia zic, votul din diaspora nu a venit ca o surpriză. E trist, dar firesc. Total opus diasporei noastre care a plecat scârbită de statul român, dar care încă alege să-și exercite votul pentru un posibil viitor mai bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *