0

USR o să fie mereu la început de drum

Știu că e cool să haterești la USR zilele astea, ceea ce nu e neaparat greșit. Fanclubul partidului o să tot facă gargară că USR e ok, sunt și ei la început de drum și de-aia mănâncă din gunoi și adorm în plen. Măcar ei nu fură și nu-s PSD! E nasol când un partid ajunge să se învârtă în jurul cuvântului „măcar” și singura lor șansă este să se compare cu restul. La fel ca PNL, și-au făcut campania electorală pe spinarea lui Cioloș, ni l-au promis pe om și nu au fost în stare nici măcar să-l propună pentru postul de premier.

În schimb, orice gafă făcută de USR este rapid scuzată că săracii sunt la început de drum și hur dur trebuie să fim și noi mai înțelegători. Chestia asta o poți înțelege o dată, de două ori, dar la un moment dat devine obositor să tot cauți scuze pentru niște greșeli care n-au legătură cu experiența politică. Nicușor Dan e la început de drum dintotdeauna și nu văd nicio schimbare în discursul lui autist. Nu se bâlbâie mai puțin ca în alte dăți, e tot la fel de nepregătit și încep să cred că efectiv nu-i pasă de prestația lui în public. Asta e, sunt oameni care pur și simplu nu au stofă de lideri. Nicușor se blochează complet când sar hienele cu întrebări pe el și își pierde ideile, dar, după atâta timp, te cam aștepți ca omul să vină cu temele făcute, să-l vezi că încearcă să-și rezolve problemele de exprimare.

Partidul în sine e o tocană de ideologii care par a fi tot dintr-o extremă în alta. Se vrea a fi central, cât mai neutru cu privire la subiectele controversate și evită pe cât posibil să-și asume o poziție față de ceva. Asta până când îl mai scapă gura pe câte unul care îți demonstrează că e homofob și creștinopat. Genul ăsta de ieșiri nu pot fi scuzate cu placa aia că sunt la început de drum, nu-ți trebuie experiență politică ca să fii homofob sau tolerant. Nu îți trebuie experiență politică ca să știi că nu ești un bun orator și că ar fi mai bine să lucrezi puțin la chestia asta, dacă tot nu vrei să-l pui pe altul să vorbească în numele tău.

Și ultima palmă la căcat pe care USR o dă este faza cu Cioloș. De câteva zile se tot discută din diferite surse că Cioloș nu mai este bine primit în partid. În principiu pentru că un om cu o asemenea experiență nu are ce căuta în USR așa, ca un simplu membru. Un fost prim-ministru nu poate fi trântor printr-un partid instabil și nici nu vrea asta. Într-un scenariu ideal, Cioloș prelua șefia cu o linie compusă  din oamenii lui. Numai că nah, Nicușor e super egoist și este în stare să-și sugrume propriul proiect, doar ca să nu renunțe la șefie.

Unii poate îl înțeleg, că omul a muncit mult și a clădit singur un partid de la zero, pe persoană fizică, ceea ce nu au reușit alții cu te miri ce funcții importante. Mă rog, în afară de Diaconescu. Ideea e că Nicușor Dan a reușit asta fară istorie politică, fără doctrină, fără organizații desprinse din alte partide și acum se gândește că vine Cioloș, un om cu funcții numite, să ceară frăiele unui partid care poate nu ar fi existat fără Nicușor Dan. Pe de altă parte, USR are mai multă nevoie de Cioloș, decât are Cioloș de partid. Atitudinea asta orgolioasă ar putea să decidă viitorul USR, pentru că un nou partid înființat de Cioloș va atrage destui useriști care nu-s conservatori. S-ar putea ca, până la următoarele alegeri, Nicușor să rămână doar cu o mână de dubioși în partid. Dar hei, măcar o să fie tot el la conducere și va putea să ne reamintească că trebuie să-i înțelegem și pe ei, că sunt abia la început de drum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *