0

Politica actuală e atât de ridicolă, încât ne bucurăm de chestii care ar trebui să fie banale

Derapajul constant al PSD-ului lui Dragnea a reușit, totuși, să scoată la iveală câțiva oameni din partid care au ceva coloană vertebrală. Unii au demisionat scârbiți și alții și-au exprimat deschis punctele lor de vedere care se opun direcției spre care partidul se îndreaptă. Evident, cel mai vocal pesedist din această categorie este Mihai Chirica, primarul Iașului.

Chirica a devenit un fel de simbol al reformei partidului și speranța internauților că acesta-l va detrona pe Dragnea. E încă devreme să tragi asemenea concluzii și să-l ridici pe piedestal. După atâția ani în care politica românească a scârțâit grav, e bine să fii puțin mai sceptic. Chrica are și el parte de niște controverse și nu-i întocmai un sfânt. Pe Republica este un articol detaliat despre primarul Iașului. Acolo sunt acoperite aspecte importante, gen scandalul teilor care s-a soluționat cu o acțiune de replantare a acestora, la care a participat și Chirica. Asociații non-guvernamentale au considerat manevra ca fiind pre-electorală. Pe lângă asta, numele lui Chirica mai apare și în două dosare, unul pentru abuz în serviciu și altul care se desfășoară în rem pentru ceva probleme a șase proiecte de infrastructură.

Acestea fiind zise, omul nu e curat. Hei, nimeni nu e curat. Ar putea fi un oportunist care profită de o criză internă, ca să câștige ceva reputație. Poate e sincer și bine intenționat, egal. Chestia e că afirmațiile lui recente și poziția pe care și-o asumă în contextul actual sunt, într-un fel, bine venite. Lumea avea nevoie de asta.

Dar chestia asta spune multe despre situația în care ne aflăm. PSD ne adus într-un punct în care ne agățăm optimiști de declarațiile unui individ, ca și cum ar fi ceva rar într-o democrație. Problema e că fix așa este. A devenit o anomalie să auzi un politician dintr-un partid aproape compromis că spune ceva logic și cu care ești de acord. Am ajuns să lăudăm abuziv un om, pentru că nu este un căcat cu ochi. Nimeni nu știe exact care sunt intențiile lui Chirică, dar, într-un moment atât de critic, îți vine efectiv să-ți bagi picioarele și să-l lași dracului de scepticism. Și dacă s-ar afla că totul e un joc politic, o minciună crasă menită să crească speranța în oameni, cât să creadă că nu-i dracul atât de rău, lumea tot se va agăța de genul ăsta de declarații. Pentru că asta vor cetățenii să audă, că există speranță și nu-s toți jeguri de oameni. Sau că măcar mai există politicieni care au „bunul simț” să ne mintă frumos și să nu ne sfideze pe față, cu multinaționale, soros și bancuri în parlament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *