5

Am urmărit-o pe Olivia Steer la Sinteza Zilei și m-a dezamăgit

Că Olivia Steer nu e un monument de inteligență era clar, nu mă așteptam să sclipească. Dar faptul că ea insistă și nu renunță la ideile ei cretine mi-a dat de înțeles că este, totuși, sigură pe ea. În schimb am văzut o Olivie care clipea frenetic, își pierdea cuvintele, era veșnic cu mâna-n păr și alte ticuri de om stresat. Se citea pe fața ei că regretă faptul că a ajuns în emisiune. Gâdea a fost un finuț și nu a descurajat-o total, deși a avut zeci de motive să-i zică că-i proastă cu crengi. 

În prima parte a emisiunii, Steer a avut grijă să se spele pe mâini și să se asigure că nu este responsabilă de felul în care cititorii ei o interpretează. A pus accentul pe „spun ei (cercetători, oameni de știință)”, „nu zic eu, zic ei, eu doar citez sau parafrazez”. Nah, ori suntem sigur de căcatul pe care-l mâncăm, ori tăcem din gură. Dar ea nu-și asumă vorbele, e ca un site agregator ambulant care distribuie tot ridicolul din online. În timp ce ea s-a delimitat de responsabilitatea celor declarate, a avut grijă să pledeze puțin în victimă, că este atacată la persoană, atât ea – cât și familia ei. Hurr durr nu există contraargumente și oameni care să discute pe cale rațională. Păi ce căcat să mai discuți rațional cu Steer, când ea respinge vehement tot ce este demonstrat de oameni competenți și acreditați? Pe bune, e o formă de prostie cu care nici nu știi cum să interacționezi.

Sigur, să nu crezi că ea era capabilă să demonstreze în adevăratul sens al cuvântului toate aberațiile în care crede. Orice argument începe cu „am căutat pe youtube/google”. Nu știu cum caută pe net chestii, dar genul ăsta de tâmpenii nu le găsești pe primele pagini de pe google. În sensul că într-adevăr trebuie să fii super dedicat să sapi după cele mai absurde teorii. Bine, nici Steer nu mai știe ce a citit și unde a găsit, pentru că n-a fost în stare să prezinte o sursă credibilă. Până și lui Gâdea i s-a luat de căcaturi anonime și a început să ceară un nume, ceva, ORICE. Și Olivia a livrat: „sigur, o să-ți las un link”, de parcă suntem în crâșmă și discutăm politică, la o bere – „da, coaie, îți dau link imediat, stai să termin”. Pariu că a părăsit platoul și nu i-a mai lăsat omului nici un link?

Dacă nu e vorba de un studiu făcut de „cercetători științifici” cu subiecți „care au vrut să rămână anonimi”, atunci sigur se găsește un caz izolat. Cam toată discuția dintre cei doi a fost cam așa: Gâdea vorbea de o chestie 100% valabilă și relevantă, Olivia începea să bată câmpii cu cazuri izolate, gen „există un băiețel autist care avea trei călcâie și părinții au ales să nu-i facă nimic, iar după un an, al treilea călcâi s-a uscat și a căzut, deci generalitatea aia a ta e greșită”. Serios, ăsta este argumentul suprem al Oliviei Steer, acea mică excepție de la regulă care îi face rotițele să scârțâie.

Dacă te întrebai ce a avut de zis referitor la poliomielită și vaccinul care a salvat atâția copii, să știi că a dat din umeri și a zis „nu știu, așa se zice”. Nu e convinsă și a zis că poliomielita, înainte de vaccin, a fost o simplă răceală. În momentul în care explica super entuziasmată despre poliomielită și încerca să desființeze vaccinul, Gâdea se uita în ochii ei scârbit și aștepta să termine. Apoi n-a mai zis nimic, he gave no fucks. Acela a fost momentul în care a dispărut de pe fața lui și ultimul lui impuls de-i transmite Oliviei că e proastă ca noaptea. Olivia a continuat să delireze când a observat că Gâdea nu mai avea chef să contribuie la dialog, moment în care el i-a mulțumit pentru participare și a trimis-o acasă.

Sincer, cred că Olivia Steer a ales să vină la Gâdea-n emisiune, pentru că s-a bazat pe faptul că acolo moderatorii nu o vor ataca. Dacă era vorba de oricare altă emisiune, ieșea plângând de pe platou. Bine, de plâns nu era departe, dar a avut noroc că Gâdea are o voce suavă de pupincurist și nu a încuiat-o într-un mod agresiv. 

Ideea e că am văzut o Olivie foarte nesigură pe ea, deloc convingătoare și cu ceva probleme de exprimare. Este doar your ordinary lady care a descoperit chestii halucinante pe internet. Sora ei a reprezentat principala cauza care a determinat-o pe Steer să-și piardă încrederea în sistem, iar pentru asta n-o pot condamna. Dar asta nu înseamnă că e ok să te dai expert pe un domeniu, doar pentru că ai căutat pe internet. Uite, eu mi-am luat pisică și am citit toate formurile despre mâțe de pe primele patru pagini google. Sunt super documentată și știu totul despre pisica mea, dar pentru asta nu-mi fac în pula mea un blog despre cum să-ți crești mâța. 

Aveam o altă părere despre Steer, dacă vedeam că într-adevăr crede ce spune, că are ordine în idei și poate susține un argument cu cifre și nume. Nu trebuie să fie reale, că și Ponta a mițit și tot mai are încă fani, pentru că e sigur și chiar crede-n propriul căcat. Sau Gâdea, dacă tot suntem la el acasă. Acum stau și mă întreb dacă Andi Moisescu a urmărit emisiunea și dacă a fost mândru. Eu, sincer, am fost foarte dezamăgită.

5 Comments

 1. Vai de capul meu…Cred ca la iesirea din platou ar fi trebuit sa o astepte vreo 10 caini turbati sa o muste si sa vedem dupa ce-ar alege, sa se vindece de la sine cu energie universala sau sa-si faca vaccin!?

  0

  0
  • În general sau acum? În general nu e băgată în seamă, dar tocmai ce s-a publicat o statistică conform căreia anul ăsta au murit 3 copii de rujeolă și alți 675 s-au îmbolnăvit, în condițiile în care anul trecut a fost un total de 7 cazuri și nici un deces.

   0

   0
 2. Personal am facut ce ne a recomandat pediatra…am facut vaccinurile echivalente la cele obligatorii si cele optionale.

  0

  0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *