2

Românii mereu vor da vina pe victimă, chiar și pe una care a căzut de pe bloc

Acum două zile, s-a întâmplat o tragedie. O adolescentă de 15 ani a murit după ce a căzut de pe un bloc turn, în Sibiu. Pe net s-au tot speculat chestii și mai toată lumea s-a câcâit să o scoată pe tânără vinovată. Că a vrut să-și facă un selfie, că sigur se juca Blue Whale, că bine a pățit, proasta pulii, selecție naturală și premiul Darwin pe 2017. TEHNOLOGIA ȘI CULTURA SELFIEURILOR DISTRUG COPIII. Mă rog, internetul românesc într-o coajă de nucă. Între timp, s-a aflat că adolescenta s-a așezat pe marginea blocului, cu picioarele în afară, iar balustrada, care era fixată pe exteriorul blocului, a cedat și în cădere a tras-o după ea.

Normal, a fost o moarte stupidă și copila aia nu a fost un monument de inteligență. Apoi mă gândesc la toate tâmpeniile pe care le făceam la vârsta aia și la câte riscuri m-am expus. M-am suit și eu pe bloc, m-am dat pe balustradă, m-am cățărat în copaci și pe garduri, adică am făcut genul de activități prin care, la cea mai mică greșeală, cădeam în cap și mă duceam dracului. Nu zic că asta este o atitudine sănătoasă, din contră. Ideea e că copiii sunt idioți și vor pune în practică orice căcat care li se pare cool. Numai un cretin poate susține că generația asta este una de tâmpiți care-și merită soarta, de parcă ei s-au jucat cu perini toată copilăria lor și părinții au fost veșnic în curul lor să-i țină departe de pericole. Nu tehnologia este de vină pentru genul ăsta de apucături, că eu nu știam ce este ăla selfie când atârnam cu capul în jos prin copaci și mă credeam batman. Aveam copii prin cartier care săreau din balcon, de la etajul doi. Unii nu pățeau nimic și alții își rupeau picioarele. În fiecare an se întâmpla, așa, ca să înțelegi că nu învăța nimeni nimic din pățania altora.

Adolescenta asta a murit pentru că a cedat o balustradă care era pusă acolo ca măsură de protecție, numai că nu a protejat nimic. Se putea sprijini de balustrada din sacara blocului și să cadă în cap, de exemplu, numai că nenorocul ei a fost s-o pățească direct de pe bloc. Dar nah, de aici e mai ușor să dai vina stric pe copilă, că a mâncat-o-n cur să se suie pe bloc. Ăia care erau responsabili de infrastructură și de siguranță n-au nicio vină că balustrada instalată de ei a cedat sau ceva. Fac pariu că nu s-au mai recondiționat chestii pe acolo de cel puțin zece ani. E mai sigur să pui un lacăt pe ușă și să speri că nu-și face nimeni de lucru pe acolo, decât să rezolvi problema respectivă. Uite, un exemplu clar de prostie a fost atunci când una a murit electrocutată pe tren, tot pentru un selfie. Acolo deja nu mai poți să-i cauți scuze victimei.

Repet, copila aia nu a fost deloc inspirată când s-a apropiat de marginea blocului. Am fost și eu pe bloc, dar am stat în cel mai central loc posibil, cât mai departe de margine. Dar hei, eu am oroare de înălțimi, mi-e frică și să mă uit în jos, de pe balcon, de la etajul trei. Dar mi se pare de porc să crezi că singurul vinovat în tragedia asta e victima care o făcut o chestie pe care aproape orice adolescent ar face-o, fără să se gândească prea mult la consecințe.

2 Comments

  1. Da…sunt total de acord cu tine, mai ales cand ma gandesc ce tampenii faceam si noi cand eram copile :O

    0

    0
  2. In Romania s-a dezvoltat o cultura de eschivare a responsabilitatii. Oricine altcineva e vinovat mai putin cei cu adevarat responsabili.

    2

    0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *