0

Micile afaceri de pe internet sau cât de proastă e strategia MLM

Am boală pe MLM-uri și orice înseamnă schemă piramidală. Am scris cu o altă ocazie despre asta, dar nah, m-am mai activat odată. Ideea e că am persoane în listă care au mușcat momeala și îmi sodomizează newsfeed-ul cu produse de căcat. Da, știu, pot da unfollow/unfriend, dar, cumva, mă fascinează strategia asta. M-am hotărât să urmăresc fenomenul, probabil din sadism sau plictiseală, și o să-ți explic și ție cum nu funcționează. Nu e foarte interesant, plm, dar trebuie să mă descarc undeva. Problema e că nu-mi permit să le spun persoanelor respective că sunt cel puțin naive și și-au luat țeapă, așa că o să hateresc aici.

Prima chestie pe care o să o remarci la o persoană proaspăt convertită e reclama. Personajul va posta constant produse cu efecte miraculoase și ireale, gen creme care-ți scot celulita și vergeturile într-o săptămână, pastă care-ți albește dantura, rimel care-ți crește încă un set de gene și alte giumbușlucuri imposibile. Persoanele care promovează produsele minune sunt, în general, femei de casă, gospodine și tinere mămici. Adică oameni cu timp liber.

Sigur, orice om care nu s-a născut după ultima ploaie înțelege că nu poți să obții asemenea rezultate dacă te ungi cu mâzgă pe tine, înainte de culcare. Imaginile care încearcă să promoveze produsele minune sunt trucate într-un mod neîndemânatic. Adică iei una bucată poza cu dantură de culoare normală și îi marești brightness-ul. Uite, dinți mai albi în câteva secunde!

Efectul produselor de albit dinți care au ca efect advers și albirea pielii

Pe bune, asta e una din imaginile cu care încearcă aceste MLM-uri să te mintă. Nu e mare filosofie să deschizi nuanța dinților digital și orice pleb știe s-o facă fără să albească și pielea. Acum îmi dau seama că le dau sfaturi gratuite despre cum să-și vândă produsele lor inutile, așa că mă opresc aici cu detaliile.

Bun. Ăsta a fost primul pas. Mai departe, urmează anunțuri în care personajul își laudă „meseria”, spune despre ea că e cel mai mișto job din lume care, de fapt, nu e un job, e o afacere. Hei, poți și tu să ai propria ta afacere, în timp ce lucrezi de acasă, cât timp vrei, pentru că ești propriul tău șef. Sună bine, nu? Normal că da, dumnezeule, oricine își dorește așa ceva, mai ales când vezi că fiecare postare care are legătură cu produse sau cu măritul echipei este însoțită de zeci de comentarii aprobatoare.

Da, chestia asta mi sa părut cea mai dubioasă. La fiecare post de genul apăreau vreo 20-30 de doamne care aprobau ferm produsele. Chiar atâta lume este impresionată de niște poze fotoșopate? Oamenii chiar cumpără cu atâta entuziasm fake-uri de pe Facebook? După câteva postări am realizat că-s mereu aceleași mesaje, wow, super, recomand, minunat, waw. Pe bune, mi s-a părut foarte suspect să văd atâta interes pentru creme anti celulită și vergeturi în 2017. N-o să-ți vină să crezi ce am aflat ulterior!

Glumesc, nu e nimic „wow” și probabil că ai anticipat care e strategia. Gospodinele se aplaudă între ele ca să dea impresia că produsul ăla chiar prezintă interes. M-am uitat pe fiecare profil care a comentat la aceste postări și sunt aceleași doamne de fiecare dată cu sfântul „wow” în brațe. L-a un moment dat am dat peste un „vreau și eu, cum comand?”, dar era tot o afaceristă de-asta super. Heh, marketing, am dreptate?

Pe scurt, nimeni nu cumpără nimic și afacerea asta incredibilă este foarte cretină. Pe moment, în naivitatea mea, m-am gândit că hei, e un ciubuc pentru mămicile care stau acasă, nu-i nimic greșit în a vinde produse cosmetice prietenelor tale. Apoi m-am întristat, că e o mare lăbăreală care nu duce la niciun rezultat. Acestor femei li s-a servit aceeași poezie cu cel mai ușor job din lume, propria afacere, stai și vinzi produse de acasă și, dacă mai și recrutezi pe cineva, o să iei procent din fiecare vânzare, iar ăla dacă mai corupe un prost, o să iei și de pe următorul bănuți. În realitate e o mare amăgire. Schemele piramidale nu funcționează, încetează să spamezi newsfeed-ul la oameni cu buci celulitice și buze cu herpes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *