0

Lumea nu știe să facă diferența dintre cariera și caracterul unui om

Oamenii tind să-și schimbe părerile despre o persoană publică pe baza unor detalii care nu-i definesc cariera. Nu sunt românii unici la capitolul ăsta, peste tot în lume se întâmplă la fel. Acțiunile unei celebrități pot sau nu influența în orice context felul în care un fan îl percepe. Pentru că asta face un fan, se identifică cu un personaj și îi rămâne loial aproape toată viața. Unii o fac până în pânzele albe și alții până la un anumit punct.

Cu Ilie Năstase se întâmplă cam același lucru. De la numărul unu mondial a ajuns să fie considerat rasist, misogin și ghiolban. Nu e o noutate, trebuie să fii chiar ultimul ignorant ca să crezi că ceea ce i se întâmplă este o nedreptate. Să fim serioși, e o persoană controversată, un personaj care a avut destule astfel de derapaje la viața lui, ba chiar încă din anii 70. În sensul că nu s-a tâmpit de cap pe măsură ce a îmbătrânit.

Dar lumea a ajuns acum într-un punct în care nu știe cum să reacționeze, pentru că nu e în stare să delimiteze cariera de caracter. Eu ce fac acum? Îl înjur pentru că e un bădăran sau continui să-l suțin pentru că e român și fost campion?

Nu înțeleg de ce atât de greu să respecți cariera unui om și, în același timp, să-i judeci atitudinea. Jignirile lui gratuite nu definesc tenisul, nu se anulează una pe alta. Dar oamenii sunt superficiali și incapabili să vadă the big picture. Unii se chinuie necontenit să demonstreze că Năstase n-a fost rasist, că englezii sunt sensibili, că așa e el, un bufon și ar trebui să știi deja la ce să te așteăpți. Toată lumea știe, nimeni nu e șocat, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l ridici în slăvi pentru fiecare rateu pe care-l dă. Vorbesc aici la modul general, pentru că „ciocolată cu lapte” și „fucking bitch” nu au fost primele lui perle din viața lui. La un moment dat începi să te saturi și nu-ți mai vine să te prefaci amuzat de niște țărănisme, așa, pentru că e Ilie.

Aproape toate celebritățile au o zi proastă sau un moment catastrofal în care fac căcatul praf. Bruce Willis e arogant și agresiv în interviuri, dar tot se uită lumea la filme cu el, CeeLo Green a zis că nu e viol dacă tipa e inconștientă, dar tot se scălămbăie lumea pe Crazy, Polanski a violat o fată de 13 ani, dar tot a luat un Oscar după. Leon Dănăila e un homofob și primitiv, dar tot se operează lumea la el și îl pupă-n cur pe Facebook.

Ilie Năstase e bătrân și n-are nimic de pierdut. Probabil că îl și doare în fund de reacția oamenilor. Sunt oameni care și-au schimbat radical părerea despre un om după ce l-au întâlnit în persoană. De-aia zic, uneori e bine să nu-i cunoști cu adevărat pe cei pe care-i apreciezi și să te limitezi la realizările care i-au făcut relevanți. Dacă totuși idolul tău reușește să-ți spulbere fantezia, continuă să-i apreciezi cariera care te-a impresionat, în timp ce-i disprețuiești caracterul. Nu cred trebuie să-ți reamintesc că nimeni nu e perfect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *