0

E momentul ăla în care toți habarniștii au păreri despre Siria

Nu știu cum se face, dar de fiecare dată când se întâmplă nasoale în Siria, românii se transformă în experți în politică externă și spamează Facebookul cu teorii despre cum începe al treilea război mondial. De vreo doi ani încoace, odată la câteva luni, cineva se crizează că a început WW3.

Bineînțeles, sunt oameni care n-au pic de habar despre conflictul din Siria. Eu m-am încumetat să citesc despre conflict, cunosc cronologia evenimentelor și, cu toate astea, nu pretind că dețin adevărul absolut despre ce se întâmplă acolo. E un adevărat haos. Cu cât citești mai mult despre conflictele din Siria, cu atât începi să-ți dai seama că subiectul te depășește și nu înțelegi amploarea situației.

Dar nah, SUA a atacat azi noapte o bază din Siria, ca răspuns la atacul chimic de acum câteva zile. Rușii au fost avertizați să se care de acolo și, până acum, nu s-au anunțat casualties. Lumea a luat-o razna că nu e bine, că plm, murim cu toții. Situația din Siria e super delicată și nimeni nu vrea să intervină. Nici măcar ei nu mai știu exact cine e rebel, civil sau pro-assad. Nu se bagă nimeni, pentru că nu vor să intre din greșeală în război cu rușii. Dar s-a băgat Trump, care e văzut ca un fel de anticrist impulsiv și care ne va băga pe toți în căcat.

În momentul de față, credibilitatea lui Trump pute, pentru că este acuzat că a primit sprijin de la Putin. Normal că a avut toate motivele să intervină în Siria, pentru că are nevoie disperată de niște puncte în plus de popularitate. E un exercițiu de PR, cu atât mai mult că i-a avertizat pe rușii că urmează să-i dea cu tomahawkuri.

Răspunsul lui Putin este standard. Niște vorbe pasiv-agresive despre statul suveran și hurr, durr, atacă drepturi, democrație, libertate, sad reacts only. Gargară tipică rusească, că doar era chiar culmea să aplaude gestul. Mulți fac să pară totul mai grav decât, deși nu-i cazul. Nu a început nici un război mondial, calmați-vă țâțele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *