0

Constantin Necula e fix genul ăla de popă

Am vrut de mai mult timp să scriu despre acest personaj, dar m-am tot luat cu altele și, ca să fiu sinceră, mi s-a acrit de subiectul CpF. Însă ceea ce am citit astăzi m-a făcut să-mi fie efectiv silă de părintele Constantin Necula. Am mai avut multe discuții despre el și, fără să mă intereseze în mod deosebit individul, tot aveam impresia că nu e „genul ăla de popă”. Într-o oarecare măsură, l-am respectat și m-am contrazis cu oameni (salut, Andrei) care spuneau că e fix la fel ca oricare alt tip în sutană. Pe scurt, textul ăsta este despre cât de tare m-am înșelat în prinvința părintelui Constantin Necula.

Eu îl știam pe Necula drept nenea ăla care face glumițe pe seama creștinilor care se iau prea în serios. Îl știam ca fiind singurul popă care a ieșit în stradă, la proteste, după Colectiv. Tot atunci explica pe un ton înțelept că nu toți rockerii sunt sataniști, că și el ascultă metale, că i-a cumpărat fiicei un tricou din Hard Rock. Pe Youtube e plin de înregistrări cu el în care dă lecții de viață după niște principii moderne și fără să o dea în extreme cu religia. Fiecare discurs al lui era unul care respira toleranță din toți porii, nu făcea propagandă religioasă, nu se exprima într-un limbaj de lemn și avea priză la tineri, pentru că avea umor și dădea impresia de un popă open-minded, modern și reformist.

Apoi, din nu știu ce motiv, s-a aliat cu cepefiștii. I-am remarcat de la bun început numele acolo, dar l-am ignorat. Aveam deja altă idee despre om, o idee care efectiv nu se pupa cu un susținător al coaliției. În naivitatea mea, credeam că e menționat acolo, așa, ca să dea la număr sau ceva. Apoi a început să vorbească despre asta și să-și distrugă complet imaginea aia cu „nu genul ăla de popă”.

Ieri, la Sibiu, a avut loc o dezbatere Coaliția pentru Familie. Vedeta dezbaterii a fost Kim Davis, adică acel funcționar care a respins o hotărâre judecătorească de a elibera permisul de căsătorie cuplurilor de același sex, pentru că ea acționează „sub autoritatea lui Dumnezeu”. A fost și arestată pentru chestia asta, iar acum vine în România să-și împrăștie ideile înapoiate, pentru că altundeva nu o bagă nimeni în seamă. Evident, Necula a fost prezent și a avut multe de spus.

El este de părere că ceea ce se întâmplă astăzi e împotriva firii unei națiuni, se mândrește să fie asociat cu evul mediu, pentru că tot e mai bine decât unul mediocru, și este foarte dezamăgit că prietenii lui intelectuali nu-i împărtășesc gândirea. Îi înțeleg frustrarea, pentru că și eu sunt dezamăgită de ceea ce reprezintă acum personajul Constantin Necula.

După Colectiv, omul ăsta a reușit să spele puțin din rușinea BOR și să aducă un soi de speranță că nu-s toți popii închiși la minte și poate-poate nu e compromisă instituția asta plină de șifonari și habotnici. Nu știu dacă Necula s-a transformat sau a fost tot timpul la fel și pur și simplu nu a existat contextul în care să se desfășoare. Cert e că înțelepciunea lui e un mare fâs, iar glumele lui facile sunt acum jigniri gratuite. Tot la dezbaterea asta a spus despre Pomohaci că s-ar înțelege foarte bine cu cei care atacă CpF. Pentru el nu există o zonă gri, pentru că dacă nu ești cu ei, ești un homosexual care corupe minori. Apoi se supără dacă generalizezi, fix cum o face el, și zici că toți popii sunt niște retrograzi sau dacă îl consideri pe Pomohaci un reprezentat al preoțimii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *