0

Cel mai bun cozonac e checul

E prima zi de Paști, sunt singură, n-am cozonac, dar stau pe net să urmăresc oameni care se contrazic pe un subiect al naibii de controversat. Cum ar trebui, de fapt, să fie cozonacul. Mai precis cu ce, pentru că lumea are păreri foarte stricte când vine vorba de nucă, mac, stafide, rahat sau te miri ce alte combinații.

Cozonacul este genul de desert pe care-l bagi doar cu anumite ocazii speciale, pentru că așa te-au educat părinții și bunicii. În rest stă și adună praf pe rafturile magazinelor, pentru că nimeni nu vrea să recunoască că este o prăjitură seacă. E pâine cu zahăr la care-i adaugi ceva umplutură. Fără umplutură e zero, e o porcărie de prăjitură pe care o mănânci numai când e sărbătoare și ți-o bagă cineva pe gât. Din fericire, poți s-o mai dregi cu niște ingrediente care să te facă să uiți de faptul că mănânci pită cu zahăr.

Aici deja e o adevărata dilemă existențială. Azi am aflat că există oameni cărora li se apleacă dacă aud de stafide. Există persoane care culeg cu degete stafidele și nuca din cozonac, ca să mănânce aluatul ăla cu gust de hârtie. Stafidele sunt divine, sunt niște bomboane naturale care pot transforma un aluat fără gust în ceva cât de cât digerabil. Nu pot concepe un cozonac fără nucă, numai un psihopat ar putea să înghită aluatul ăla fără nimic. Din punctul meu de vedere, un cozonac, ca să fie comestibil, ar trebui să aibă mai multă nucă decât aluat. Și chiar există, îi zice cozonac unguresc și este delicios. Nu secuiesc, ăla-i total altceva. De asemenea, trebuie servit alături de un bol de stafide, pentru că oricâte ai pune în cozonac, tot nu-s destule.

Opriți-vă cu discriminarea asta împotriva stafidelor. Sunt excelente. Până și alea uscate sunt bune, că le poți înmuia în suc sau alcool, până se transformă în stafide suculente.

Cât despre restul alternativelor, rahatul e o umplutură pentru plebi, un fel de haribo pentru săraci, niște cuburi colorate făcute din zahăr și amidon. Dar, decât un cozonac fără umplutură, prefer unul cu rahat. Macul e deja altă filosofie. Îl urăsc. Sunt o grămadă de prăjituri bune pe care oamenii aleg să le strice cu mac. La cozonac nici mai contează, cu sau fără mac, e tot pe acolo.

Cel mai bun cozonac rămâne checul. E pufos, e aromat și nu cere ingrediente extra care să-i dea gust. E bun chiar și fără stafide, deși ar fi păcat să nu bagi câteva în el. Și, totuși, există oameni care se calcă în picioare pentru niște cozonaci la reducere, semn că tradiția bate gustul.

Photo via Registrul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *