0

Când un gest extrem devine ceva normal, știi că România are probleme

Am râs cu zgomot când am văzut clipurile lui Mălin Bot de la Gaudeamus. Trebuie să fii complet gol pe dinăuntru ca să nu chicotești măcar la acel moment în care lui Voiculescu îi dispare zâmbetul arogant de pe față, de îndată ce cuvântul „infractor” este rostit.  Chestia e că internetul este ocupat de câteva zile să dezbată cât de corect a procedat Bot, din punct de vedere jurnalistic. Pe scurt, ce-a făcut el n-are treabă cu jurnalismul. Poate fi comparat lejer cu acel cetățean care i-a fluturat lui Dragnea o pereche de cătușe. Cât timp îl privești așa, e perfect ok.

Bot a mai avut derapaje de-a lungul carierei sale, cum ar fi faptul că i-a făcut sorosiști pe protestatarii Roșia Montana. E tot un fel de trompetă și el, numai că, de data asta, s-a nimerit să fie în aceeași tabără cu mulți dintre noi. E ok, ne-am amuzat că o gașcă de infractori a fost certată, dar hai să nu-i ridicăm statuie lui Bot, să-l facem vocea străzii și să-l considerăm ceva super jurnalist cu coaie.

Dar nah, oamenii tind să uite detalii importante, atâta timp cât rezultatul este în favoarea lor. Dacă un „jurnalist” de la Antene sau RTV mergea la protest și îi făcea pe protestatari cu ou și cu oțet, lumea s-ar fi scandalizat și ar fi zis că ăla nu e jurnalism.

Am mai văzut fenomenul ăsta pe interneți. Ponta, de exemplu, este văzut ca un politician care face opoziție și îl urechează pe Dragnea cu statusurile lui agresive. Încet, încet, oamenii încep să uite cine este, de fapt, Ponta. La fel, Grindeanu e încă văzut ca un tip ok, pentru că a jucat puțin teatru și „l-a trădat pe Dragnea”. Dacă un jurnalist Antena 3 zice ceva nasol de PSD, optimiștii vor zice că postul s-a întors împotriva partidului și poate că mai merită o șansă. Ce vreau să zic e că Bot nu merită să fie transformat într-un erou sau simbol al rezistenței. E trist că situația actuală din România a ajuns într-un punct în care gesturile extreme devin normale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *