4

Asistații social sunt irecuperabili

După un val de știri despre asistați social care se prefac că muncesc, internetul colcăie de păreri despre situația lor. Că nu e vina lor că au ajuns în situația aia și nu e frumos să-i judeci că sug bani de la stat, în timp ce stau cu burta la soare și respiră aerul degeaba. Sau că problema e la stat, de fapt, pentru că acesta a eșuat în a găsi soluții reale prin care să-i scoată pe trântorii ăștia din căcat.

Să zicem că parțial e adevărat, poate că statul nu a făcut tot ce-i stă în putere, dar e absurd să crezi că asistații social sunt niște victime ale sistemului și că ei ar pune osul la treabă, dacă ar avea ocazia. Vorbesc aici de oameni cât se poate de capabili de muncă, dar care se fâstâcesc când vine vorba de un serviciu real. E plin internetul de exemple concrete în care tot felul de putori și-au bătut joc de ofertele de muncă de sub nasul lor. Uite, o firmă de confecții din Botoșani a oferit localnicilor din Dângeni posturi pe 1 000 de lei, transport gratuit, bonuri de masă și calificare pentru începători. Din 50 de posturi propuse, au fost ocupate vreo 14, pentru că „nu, nu, e greu, nu-i că-i ușor că o mai fost lume din sat și o renunțat”.
În comuna Iana din Vaslui sunt 400 de asistați social din care 11 au acceptat să se angajeze. Teoretic, că practic din ăia 11 s-au mai răzgândit câțiva, pentru că „par eu prost, dar nu așa deștept”. Salariul era de 1 500 de lei, cu transport inclus, cazare și două mese pe zi.

Eu nu știu cum poți să ai milă de oamenii ăștia și să te plângi că statul e de vină că ei nu pot munci. Orice ofertă le-ai face, vor găsi de fiecare dată o scuză să se tragă pe cur. Asta pentru că e mai bine pentru ei să trăiască dintr-un ajutor social, pentru că efectiv n-au cum să moară de foame. Au găini și legume în curte, iar de bănuții ăia își pot asigura stocul necesar de Neumarkt și țigări. Le mai rămâne doar să stea degeaba pe banii tăi și sigur sunt mai fericiți decât mulți români plătitori de impozite.

Este strict responsabilitatea omului să-și asigure un trai anume, iar statul îl ajută cu niște locuri de muncă. Dar dacă țăranul alege să se târască de pe o zi pe alta, pentru că e comod și nesimțit, de ce ar trebui să-mi fie milă de el? Nu e bătut de soartă, e doar leneș.

Aceeași chestie se aplică la toți sinistrații care în fiecare an pățesc același lucru și tot nu învață nimic din asta. Case fără autorizație construite din chirpici, lângă un râu care în fiecare an dă pe afară. Urlă la stat să vină să-i ajute, ca le-a intrat apa-n casă, iar apoi se hlizesc la pompierii care muncesc ca niște sclavi, să le scoată lor mizeria din petarda aia de casă. Anul următor își vor construi aceeași casă din chirpici și vor continua să urle la stat, că vine apa peste ei.

Cei mai mulți asistați social nu muncesc, pentru că n-au de ce. E comod să trăiești în mizerie și cu câteva sute de lei de la stat. Nu e vina statului că oamenii ăștia sunt niște trântori incurabili. Sunt din tată-n fiu așa. Poți să le dai locuri de muncă cu plată-n aur și educație cu nemiluita, pentru că omul tot n-are chef să muncească. Nu aspiră la o viață mai bună, nu are perspectivă și e mândru că se cacă-n fundul curții. Normal, politicienii profită de ignoranța lor și îi cumpără cu găleți. Dar milă n-am cum să simt față de ei și nu consider că statul trebuie să se dea peste cap să ajute niște oameni care nu vor să fie ajutați.

4 Comments

 1. Dacă o să îți mai aduci aminte de articolul asta peste câțiva ani, o să-ți pară rău că l-ai scris.

  1

  3
 2. – scrise bloggerita furios, tinand isonul televiziunilor insolvente care fac paguba inzecit la stat.
  Sa zicem ca toate cazurile astea sunt adevarate si ei sunt niste lepre ordinare. Sa zicem ca nimeni din tara nu ia asistenta sociala pe bune, toti sunt escroci.
  Tot nu ar fi nici 10% din banii neplatiti de televiziunile de “dreapta” la buget, si probabil un procent si mai mic din banii neplatiti de corporatistii scutiti de impozit (printre care ma numar). E super ipocrit sa ai impresia ca din cauza alora nu ne ajunge salata de boeuf, e ca si cum ai zice ca din cauza pisicii ca mananca prea mult si nu produce nimic nu ai facut milionu’ de dolari pana acum. Si e super autist sa repeti cliseul asta belit ”cumparati cu galeti”. Normal ca iau daca li se da, da’ nu le-a pasat niciodata de la cine e galeata si nu creaza vreo obligatie la vot. Autopupatul elitist la subrat e cea mai scarboasa meteahna si reactia la el e motivul pt care PSD e atat de mare.

  0

  2
  • Cine-o zis că din cauza asistaților social ne merge nouă rău? Sunt parte din problemă, mică sau mare, egal. E stupid să zici că n-are rost să-i bagi în seamă, că sunt alții care fac o pagubă și mai mare .

   2

   0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *