12

Asistații social sunt irecuperabili

După un val de știri despre asistați social care se prefac că muncesc, internetul colcăie de păreri despre situația lor. Că nu e vina lor că au ajuns în situația aia și nu e frumos să-i judeci că sug bani de la stat, în timp ce stau cu burta la soare și respiră aerul degeaba. Sau că problema e la stat, de fapt, pentru că acesta a eșuat în a găsi soluții reale prin care să-i scoată pe trântorii ăștia din căcat.

Să zicem că parțial e adevărat, poate că statul nu a făcut tot ce-i stă în putere, dar e absurd să crezi că asistații social sunt niște victime ale sistemului și că ei ar pune osul la treabă, dacă ar avea ocazia. Vorbesc aici de oameni cât se poate de capabili de muncă, dar care se fâstâcesc când vine vorba de un serviciu real. E plin internetul de exemple concrete în care tot felul de putori și-au bătut joc de ofertele de muncă de sub nasul lor. Uite, o firmă de confecții din Botoșani a oferit localnicilor din Dângeni posturi pe 1 000 de lei, transport gratuit, bonuri de masă și calificare pentru începători. Din 50 de posturi propuse, au fost ocupate vreo 14, pentru că „nu, nu, e greu, nu-i că-i ușor că o mai fost lume din sat și o renunțat”.
În comuna Iana din Vaslui sunt 400 de asistați social din care 11 au acceptat să se angajeze. Teoretic, că practic din ăia 11 s-au mai răzgândit câțiva, pentru că „par eu prost, dar nu așa deștept”. Salariul era de 1 500 de lei, cu transport inclus, cazare și două mese pe zi.

Eu nu știu cum poți să ai milă de oamenii ăștia și să te plângi că statul e de vină că ei nu pot munci. Orice ofertă le-ai face, vor găsi de fiecare dată o scuză să se tragă pe cur. Asta pentru că e mai bine pentru ei să trăiască dintr-un ajutor social, pentru că efectiv n-au cum să moară de foame. Au găini și legume în curte, iar de bănuții ăia își pot asigura stocul necesar de Neumarkt și țigări. Le mai rămâne doar să stea degeaba pe banii tăi și sigur sunt mai fericiți decât mulți români plătitori de impozite.

Este strict responsabilitatea omului să-și asigure un trai anume, iar statul îl ajută cu niște locuri de muncă. Dar dacă țăranul alege să se târască de pe o zi pe alta, pentru că e comod și nesimțit, de ce ar trebui să-mi fie milă de el? Nu e bătut de soartă, e doar leneș.

Aceeași chestie se aplică la toți sinistrații care în fiecare an pățesc același lucru și tot nu învață nimic din asta. Case fără autorizație construite din chirpici, lângă un râu care în fiecare an dă pe afară. Urlă la stat să vină să-i ajute, ca le-a intrat apa-n casă, iar apoi se hlizesc la pompierii care muncesc ca niște sclavi, să le scoată lor mizeria din petarda aia de casă. Anul următor își vor construi aceeași casă din chirpici și vor continua să urle la stat, că vine apa peste ei.

Cei mai mulți asistați social nu muncesc, pentru că n-au de ce. E comod să trăiești în mizerie și cu câteva sute de lei de la stat. Nu e vina statului că oamenii ăștia sunt niște trântori incurabili. Sunt din tată-n fiu așa. Poți să le dai locuri de muncă cu plată-n aur și educație cu nemiluita, pentru că omul tot n-are chef să muncească. Nu aspiră la o viață mai bună, nu are perspectivă și e mândru că se cacă-n fundul curții. Normal, politicienii profită de ignoranța lor și îi cumpără cu găleți. Dar milă n-am cum să simt față de ei și nu consider că statul trebuie să se dea peste cap să ajute niște oameni care nu vor să fie ajutați.

12 Comments

 1. Dacă o să îți mai aduci aminte de articolul asta peste câțiva ani, o să-ți pară rău că l-ai scris.

  1

  4
   • Pentru ca vorbesti despre niste oameni pe care nu-i cunosti si asupra carora proiectezi ura si si mizerii. Sunt sigur ca la un moment dat o sa intalnesti un asistat social din Romania, o sa-i cunosti suferintele si dramele si o sa-ti para rau ca, pentru un “click” pe un blog, ai cautat un loc fruntas in turma celor care urasc si arunca cu noroi ca sa-si mai domoleasca frustrarile si spaimele. Nu faptul ca unii “n-au chef sa munceasca si se caca-n fundul curtii” e sport national, ci ura. Asta place cel mai mult romanilor, mai ales de la distanta, ca romanul e si fricos.

    0

    0
    • Eşti bou. Faptul că mă leg de o categorie de oameni care au dovedit de fiecare dată că sunt nişte putori ordinare care fug de muncă ca de dracul, deşi perfect capabili de ea, nu înseamnă că am o problemă cu fiecare asistat. Dar aşa sunteţi voi, citiţi printre rânduri şi vă aprindeţi din orice căcat. Nu contează că textul e despre altceva, important e să vă isterizaţi doar de dragul de a nu tăcea din gură.

     Şi da, am cunoscut destui asistaţi de genul ca să-mi fac o părere. Cunosc oameni capabili care-şi doresc să muncească şi nu pot, dar cunosc şi mai mulţi trântori care preferă să trăiescă pe 200 de lei de la stat, decât să muncească pentru un salariu de 10 ori mai mare. Aşa că scuteşte-mă cu siropismele astea despre bieţii asistaţi, când ştii foarte bine că printre ei sunt prea mulţi profitori cu tupeu.

     1

     0
     • Slab, foarte slab. Tot răspunsul tău se reduce la trei afirmații: 1. “ești bou” – evident lipsită de valoare și indicând o mare slăbiciune, 2. “nu am generalizat ci am vorbit doar despre o parte din asistați” – evident o minciună pentru că tot textul nu este altceva decât o mare generalizare și 3. “Am cunoscut asistați leneși”. Chiar așa? Atunci scrie despre ei și nu te folosi de niște articole de pe Digi sau mai știu eu ce blog online, preluate trunchiat și deformat. Mă întreb ce public țintă ar putea rezona si hăhăi la “ești bou”.

      0

      2
  • Singurul care generalizează eşti tu. Eu am vorbit concret pe nişte exemple pe care le-am întâlnit, plus surse în text, toate însoţite de video-uri în care vezi atitudinea oamenilor respectivi. Dar tu alegi să crezi că toate acestea sunt articole trunchiate şi refuzi să vezi realitatea din faţa ta. Repet, tu eşti ăla care generalizează, aşa că n-ai decât să rămâi în bula ta perfectă în care nu există oameni leneşi şi profitori.

   2

   0
 2. – scrise bloggerita furios, tinand isonul televiziunilor insolvente care fac paguba inzecit la stat.
  Sa zicem ca toate cazurile astea sunt adevarate si ei sunt niste lepre ordinare. Sa zicem ca nimeni din tara nu ia asistenta sociala pe bune, toti sunt escroci.
  Tot nu ar fi nici 10% din banii neplatiti de televiziunile de “dreapta” la buget, si probabil un procent si mai mic din banii neplatiti de corporatistii scutiti de impozit (printre care ma numar). E super ipocrit sa ai impresia ca din cauza alora nu ne ajunge salata de boeuf, e ca si cum ai zice ca din cauza pisicii ca mananca prea mult si nu produce nimic nu ai facut milionu’ de dolari pana acum. Si e super autist sa repeti cliseul asta belit ”cumparati cu galeti”. Normal ca iau daca li se da, da’ nu le-a pasat niciodata de la cine e galeata si nu creaza vreo obligatie la vot. Autopupatul elitist la subrat e cea mai scarboasa meteahna si reactia la el e motivul pt care PSD e atat de mare.

  1

  3
  • Cine-o zis că din cauza asistaților social ne merge nouă rău? Sunt parte din problemă, mică sau mare, egal. E stupid să zici că n-are rost să-i bagi în seamă, că sunt alții care fac o pagubă și mai mare .

   5

   0
  • Slab, foarte slab. Tot răspunsul tău se reduce la trei afirmații: 1. “ești bou” – evident lipsită de valoare și indicând o mare slăbiciune, 2. “nu am generalizat ci am vorbit doar despre o parte din asistați” – evident o minciună pentru că tot textul nu este altceva decât o mare generalizare și 3. “Am cunoscut asistați leneși”. Chiar așa? Atunci scrie despre ei și nu te folosi de niște articole de pe Digi sau mai știu eu ce blog online, preluate trunchiat și deformat. Mă întreb ce public țintă ar putea rezona si hăhăi la “ești bou”.

   0

   1
  • Limbajul trebuie supravegheat. Nici macar la haznale nu injura asa cum injuri tu aici, autorule.

   0

   0
 3. Nu e todeauna ceea ce pare….scrieţi tot felul de mizerii despre cei mai amărâţi oameni…o persoană ia ajutor social 100 până cel mult 150 de lei pe lună
  tot din banii aia trebuie să mergi la medic şi la oficiul fortţelor de muncă după adeverinţe că eşti apt de muncă şi nu ai refuzat post de muncă după aceia treci şi pe la fisc să aduci adeverinţă că nu ai alte venituri….scoţi adeverinţă şi de la primărie de la registru agricol cu toate veniturile toate acestea costă bani şi după toată această alergătură bani pe acte şi transport trebuie ca să-ţi mai cumperi şi unelte ca să prestezi zile în folosul comunităţii 3-4 zile de persoană mulţi fac ajutorul să aibe acces la doctor de familie că altfel ar fi vai de capul nostru….pentru câţiva răi suferim noi cei cinstiţi ferească dumnezeu să ajungi sărac că ajungi bătaia de joc a tuturor…..da nu pune problema nimeni de un consilier care vine la o şedinţă şi ia 500 de lei şi nu face mimic sau de un primar care ia 4000 de lei todeauna cel amărât e şi vinovat de toate…. mai bine ne împuşcaţi şi scăpaţi de noi poate o să o duceţi mai bine fără noi…..

  1

  0
  • Da, pentru câţiva răi suferiţi voi, ăştia cinstiţi. Ţi se pare normal? Îţi convine să ştii că oameni perfect capabili de muncă stau toată ziua, la păhărel, la o tablă şi refuză orice ofertă, pentru că le e bine cu câteva sute de lei de la stat? Întreb,pentru că textul ăsta este despre genul ăla de persoane, nu despre cei care ar munci, dar nu pot şi statul îşi bate joc de iei cu o sută de lei.

   3

   0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *