2

Toate măsurile împotriva Fake News sunt proaste

Pentru că subiectul știrilor false este tot mai dezbătut zilele astea, simt nevoia să revin asupra lui. Se vehiculează foarte mult ideea că nu e ok să blochezi complet știrile false, pentru că poate duce la cenzură. Acum câteva zile, vorbeam de idioții care le apără sub pretextul libertății de exprimare. Că se ascund toți după acest drept, crezând că acesta nu este condiționat.

Acum s-a luat în calcul ideea de cenzură, pentru că nu poate nimeni decide cu adevărat ce este fake și știrile pot fi triate într-un mod subiectiv. Da, în mare este adevărat, toate măsurile astea propuse pentru a stopa valul de fake news nu trebuie aplicate sub forma „am decis eu că știrea asta e fake și de căcat”, nu trebuie confundată opinia cu știrea care promovează un neadevăr. De asemenea, o aplicație sau extensie nu poate analiza individual fiecare știre, ca să-ți dea un rezultat 100% corect. Practic se pune un site pe lista neagră și, mai departe, tot ce pleacă de acolo ajunge să fie marcat, indiferent de faptul că nu toate textele sunt de aceeași calitate.

Apoi rămâne în picioare varianta cu educația, că de acolo pleacă totul. Oamenii sunt proști și de-aia înghit căcaturi de pe internet. Nu prea ai nici cum să le explici internetul, nimeni nu are timp și chef să verifice o știre. Prostul vede un titlu d-ăsta halucinant, citește, își face trei cruci și aia e. Sunt oameni care nu au crescut cu o curiozitate-n sânge de a verifica chestii, n-au motive de îndoială și pur și simplu nu pricep cum funcționează internetul. Vorbim aici de părinți și bunici a căror copii le-au tras un cont de Facebook și ăsta a fost primul contact cu mediul online. Cum să-i educi să se informeze corespunzător? Toată lumea vorbește de educație, de parcă o chestie super palpabilă și pe care o poți aplica pocnind din degete. Cum îi educi pe ăia de la Cotroceni, de exemplu? Cu pliante și cu discuții din care riști să ieși scuipat?

Cumva, nicio măsură propusă nu e bună, că nu e moral, corect, democratic, bla bla. Și dacă ai da drumul la o aplicație care te atenționează că ești pe cale să accesezi un site cu o reputație proastă, cam la câte persoane ușor de manipulat va ajunge? Cei care știu cum să-și instaleze un rahat de extensie pe browser sunt tot ăia care știu să recunoască un site de știri false și fără ajutorul ei. Ăia care sunt predispuși n-au cum să beneficieze de aplicații de genul, așa, din propria inițiativă. Poate doar câțiva răsăriți cu nepoți care se oferă să le instaleze aplicația. Dar și așa, dacă omul e încăpățânat, va ignora orice atenționare și îi va da înainte cu lectura, pentru că senzaționalul este mai interesant decât știrile banale care nu vin cu nimic nou, oricât de reale ar fi.

Toată lumea se plânge de măsurile propuse, de ITiștii de la Sibiu și de butonul de report de pe Facebook, dar nimeni nu vine cu o soluție. Mă rog, decât aia cu educația care e prostie super vagă. Nu zic că genul ăsta de extensii sunt atât de bune, încât vor revoluționa internetul, dar varianta în care lași site-urile de genul să funcționeze sub forma asta toxică tot e greșită. Dar hei, lipsa educației e de vină pentru orice, hai să investim în educație! O chestie care să oprească de tot valul de fake news nu există. Orice propunere fie violează libertatea de exprimare, fie duce la cenzură, fie nu funcționează. În aceeași măsură, eu, dacă încep să scriu pe blogul ăsta, fără dovezi, că politicianul x este un violator în serie, mă trezesc cu notificare de la avocat. Site-urile care livrează constant chestii complet false și neverificate, funcționează sub anonimat și nu au un autor sau un contact, nu pățesc absolut nimic. Sunt lăsate să manipuleze în continuare, să funcționeze ca instrumente politice, până îndobitocesc de tot oamenii. Oricum ai lua-o, nici cum nu e bine, pentru că fiecare propunere o dă-n extrema cealaltă. 

2 Comments

 1. Să știi că nici educația nu e o soluție. Chiar dacă ai avea 50 de ani la dispoziție și un sistem de învățământ perfect tot o să apară suficient de mulți oameni care să creadă bazaconii. În teoriile conspirationiste sau in minciuni, cred și oameni deștepți și oameni proști, și oameni educați și oameni de la coada vacii. Ceea ce îi atrage pe unii către știri false, minciuni sau conspirații, e faptul că rezonează cu aceste informații “fake” pe care de fapt le caută pentru că le dau satisfacție și valoare. Singura metoda reală de a opri minciunile ce se învârt pe net e cenzura făcută de oameni de calitate, înțelepți și educați, însă așa ceva e interzis. In știință nimeni nu poate să vină să spună gogorițe, pentru că comunitatea oamenilor de știință il anulează instantaneu; in presă însă.. poate să vorbească oricine.

  0

  1
  • Tocmai că asta zic. Educația nu e o soluție, e un termen pe care îl aruncă tot felul de experți ca să nu tacă, de parcă e o chestie pe care o aplici cantitativ, în funcție de gravitatea problemei. Ești săraci lipit? Bagă, coaie, niște educație și îți trece!

   0

   0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *